Gemide en önemli konunun, emniyet olduğunun birçoğumuz bilincindeyiz. Genel emniyetin yanı sıra, bir güverte zabitinin özel olarak, seyir emniyeti konusunda tam donanımlı olması gerekmektedir.
Tüm denizcilerimizin bildiği,deniz örf ve adetlerinden,ilk olarak öğrenilen " Allah Selamet Versin" deyimi, konunun önemini vurgulayıcı niteliktedir.
Gemi seyir halindeyken, vardiyada bulunan zabit, olası tehlikelere karşı emniyet tedbirlerini almalıdır. Yapılan araştırmaların göstermiş olduğu rakamlarda, çatışmaların ve bundan kaynaklanan deniz kirlilikleri, patlamalar v.b.'nin, tamamına yakınının insan hatasından kaynaklandığı görülmektedir. Bu sebeple çatışmayı önleyici ve seyrin selametini sağlayan emniyet tedbirlerine şöyle değinebiliriz.
- Öncelikle, iyi bir gözcülük, gemiyi tanıma ve köprüüstü cihazlarının işlerliği ve doğruluğu konusunda mutabakata varma, seyir emniyetinin temel unsurlarıdır.
Konuyu örnek vererek açıklamak, daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
Köprüüstünde, seyir halinde vardiya tutan zabit, haritadan geminin mevkiini yeterli aralıklarla kontrol etmelidir. Bu, sığılık, seyir alametleri v.b. gibi sabit deniz tehlikelerinden geminin neta olmasını sağlayıcı bir önlemdir. Paralel index yöntemi, özellikle dar kanal ve kıyı seyirlerinde, önemli bir emniyet unsurudur.
Dikkatsizlik ve kendine "fazla" güven, en büyük hatadır. Bu nedenle koca denizde ne olacak, gemi yok bir şey yok, deyip seyri takip etmemek, olası bir çatışma riskini oluşturur.
Radar cihazı özellikle kötü hava koşullarında, zabitin gözüdür. Bu cihazın devamlı takibi, çevredeki tehlikelere karşı bilgilerimizi güncel tutar.
Bunun dışında tüm elektronik seyir yardımcılarını etkili kullanmak, seyir emniyeti açısından çok önemlidir. Örrneğin, echo-sounder ile derinlik takibi, dar kanallar ve kıyı seyrinde önemlidir. Parakete-speed log'un takibi, mevcutsa, akıntı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
Tüm bu işlemler, olası seyir tehlikelerinin gözlemlenmesi konusunda bizlere fayda sağlayacaktır.
Bunlar tehlikeleri önleyici ve tespit edici konular olup, seyir esnasında karşılaşılabilecek, çatışma v.b tehlikeler karşısında neler yapılacağına tekrar ayrı bir konu olarak değinilecektir.
Sizlerde, konuyla ilgili bilgi, tecrübe ve görüşlerinizi paylaşırsanız seviniriz.
Selamlar /Ulaş Selimbegoviç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder