ISM ( International Safety Management ) , Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi olup, SOLAS Bölüm 9'da yer almaktadır. Sistemin amacı, gemilerin yönetiminin, şirket ve gemi ayağında keyfi uygulamalara bırakılmaması ve denizdeki en önemli konulardan biri olan EMNİYET hususunun arttırılmasıdır.

-Tüm yolcu gemileri, petrol tankerleri,kimyasal tankerleri, gaz taşıyıcıları, dökme yük taşıyıcılar ve 500 GRT üzeri tüm yük gemileri ile 500 GRT üstü açık deniz platformları SOLAS gereği ISM' e tabidir.
Sistemin temeli şirket ayağında oluşturulup, gemide uygulanmaktadır. Şirket, öncelikle bir emniyetli yönetim el kitabı ya da ISM Manuel'i hazırlar ve bu manuel; prosedürler, politikalar, talimatlar, formlar gibi kısımlardan oluşmaktadır. ISM sistemini denetleyen ve kullanımı için onay veren kuruluşlar ise, klas kuruluşlarıdır. Bu klas kuruluşları, gemi klasıyla aynı olmak zorunda değildir. Örneğin ; Breau Veritas klaslı bir geminin, ISM klası Germanischer Lloyd olabilir.
Bu sistemin gemide uygulaması ise, genel olarak zabitler tarafından yapıldığı gibi, tüm personel sistemin uygulanmasından sorumludur. Örnek vererek gemide ISM sisteminin işleyişini anlatmak daha açıklayıcı olacaktır.
Örneğin; ISM sisteminde bulunan prosedürler; kapalı mahale giriş prosedürü, seyir prosedür ve politikası v.b. gibidir. Talimatlar ise, bu prosedürlerin uygulanması için gerekli adımları ve yöntemleri içerir. Kaptan'ın daimi talimatları, seyir talimatları, baş makinist talimatları buna örnek verilebilir.
Formlar; sistemin en kapsamlı ve işleyen kısmını oluşturmaktadır. Örneğin; Gemi limana yanaşırken, Limana Varış Kontrol Listesi.Yükleme-Tahliye işlemlerinde, Gemi-Liman Kontrol Listesi, Yükleme Öncesi Kontrol Listesi, Kargo Ekipman Kontrol Listesi. Rutin işlerle ilgili olarak, Makine Kontrol Listeleri, Seyir,Demir Veya Liman Vardiya Kontrol Listeleri formların sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
Bu işlemler, gemi personeli tarafından yapılarak, şirket ayağında DPA ( Yetkilendirilmiş Kişi ) aracılığıyla, koordineli devam ettirilir. Belirli periyotlarda, yetkili kurum, klas kuruluşu veya DPA tarafından sistemin işlerliği kontrol edilir. Ulas SELİMBAGOVİÇ