19 Aralık 2012 Çarşamba

ISM CODE


ISM ( International Safety Management ) , Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi olup, SOLAS Bölüm 9'da yer almaktadır. Sistemin amacı, gemilerin yönetiminin, şirket ve gemi ayağında keyfi uygulamalara bırakılmaması ve denizdeki en önemli konulardan biri olan EMNİYET hususunun arttırılmasıdır.

SOLAS Bölüm 9'da belirtilen ISM gereklilikleri, minimum ve zorunlu gerekliliklerdir. Şirketler, bu gereklilikleri karşıladıkları müddetçe, kendi ISM sistemlerini yetkili kurumdan onay aldıktan sonra, uygulayabilirler. ISM sisteminin uygulama gereklilikleri şöyledir;

-Tüm yolcu gemileri, petrol tankerleri,kimyasal tankerleri, gaz taşıyıcıları, dökme yük taşıyıcılar ve 500 GRT üzeri tüm yük gemileri ile 500 GRT üstü açık deniz platformları SOLAS gereği ISM' e tabidir.

Sistemin temeli şirket ayağında oluşturulup, gemide uygulanmaktadır. Şirket, öncelikle bir emniyetli yönetim el kitabı ya da ISM Manuel'i hazırlar ve bu manuel; prosedürler, politikalar, talimatlar, formlar gibi kısımlardan oluşmaktadır. ISM sistemini denetleyen ve kullanımı için onay veren kuruluşlar ise, klas kuruluşlarıdır. Bu klas kuruluşları, gemi klasıyla aynı olmak zorunda değildir. Örneğin ; Breau Veritas klaslı bir geminin, ISM klası Germanischer Lloyd olabilir.

Bu sistemin gemide uygulaması ise, genel olarak zabitler tarafından yapıldığı gibi, tüm personel sistemin uygulanmasından sorumludur. Örnek vererek gemide ISM sisteminin işleyişini anlatmak daha açıklayıcı olacaktır.

Örneğin; ISM sisteminde bulunan prosedürler; kapalı mahale giriş prosedürü, seyir prosedür ve politikası v.b. gibidir. Talimatlar ise, bu prosedürlerin uygulanması için gerekli adımları ve yöntemleri içerir. Kaptan'ın daimi talimatları, seyir talimatları, baş makinist talimatları buna örnek verilebilir.

Formlar; sistemin en kapsamlı ve işleyen kısmını oluşturmaktadır. Örneğin; Gemi limana yanaşırken, Limana Varış Kontrol Listesi.Yükleme-Tahliye işlemlerinde, Gemi-Liman Kontrol Listesi, Yükleme Öncesi Kontrol Listesi, Kargo Ekipman Kontrol Listesi. Rutin işlerle ilgili olarak, Makine Kontrol Listeleri, Seyir,Demir Veya Liman Vardiya Kontrol Listeleri formların sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır.

Bu işlemler, gemi personeli tarafından yapılarak, şirket ayağında DPA ( Yetkilendirilmiş Kişi ) aracılığıyla, koordineli devam ettirilir. Belirli periyotlarda, yetkili kurum, klas kuruluşu veya DPA tarafından sistemin işlerliği kontrol edilir. Ulas SELİMBAGOVİÇ

17 Aralık 2012 Pazartesi

SEYİR EMNİYETİ!




Gemide en önemli konunun, emniyet olduğunun birçoğumuz bilincindeyiz. Genel emniyetin yanı sıra, bir güverte zabitinin özel olarak, seyir emniyeti konusunda tam donanımlı olması gerekmektedir. 

Tüm denizcilerimizin bildiği,deniz örf ve adetlerinden,ilk olarak öğrenilen " Allah Selamet Versin" deyimi, konunun önemini vurgulayıcı niteliktedir. 

Gemi seyir halindeyken, vardiyada bulunan zabit, olası tehlikelere karşı emniyet tedbirlerini almalıdır. Yapılan araştırmaların göstermiş olduğu rakamlarda, çatışmaların ve bundan kaynaklanan deniz kirlilikleri, patlamalar v.b.'nin, tamamına yakınının insan hatasından kaynaklandığı görülmektedir. Bu sebeple çatışmayı önleyici ve seyrin selametini sağlayan emniyet tedbirlerine şöyle değinebiliriz.


- Öncelikle, iyi bir gözcülük, gemiyi tanıma ve köprüüstü cihazlarının işlerliği ve doğruluğu konusunda mutabakata varma, seyir emniyetinin temel unsurlarıdır.

Konuyu örnek vererek açıklamak, daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.

Köprüüstünde, seyir halinde vardiya tutan zabit, haritadan geminin mevkiini yeterli aralıklarla kontrol etmelidir. Bu, sığılık, seyir alametleri v.b. gibi sabit deniz tehlikelerinden geminin neta olmasını sağlayıcı bir önlemdir. Paralel index yöntemi, özellikle dar kanal ve kıyı seyirlerinde, önemli bir emniyet unsurudur. 

Dikkatsizlik ve kendine "fazla" güven, en büyük hatadır. Bu nedenle koca denizde ne olacak, gemi yok bir şey yok, deyip seyri takip etmemek, olası bir çatışma riskini oluşturur. 

Radar cihazı özellikle kötü hava koşullarında, zabitin gözüdür. Bu cihazın devamlı takibi, çevredeki tehlikelere karşı bilgilerimizi güncel tutar.

Bunun dışında tüm elektronik seyir yardımcılarını etkili kullanmak, seyir emniyeti açısından çok önemlidir. Örrneğin, echo-sounder ile derinlik takibi, dar kanallar ve kıyı seyrinde önemlidir. Parakete-speed log'un takibi, mevcutsa, akıntı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.

Tüm bu işlemler, olası seyir tehlikelerinin gözlemlenmesi konusunda bizlere fayda sağlayacaktır.

Bunlar tehlikeleri önleyici ve tespit edici konular olup, seyir esnasında karşılaşılabilecek, çatışma v.b tehlikeler karşısında neler yapılacağına tekrar ayrı bir konu olarak değinilecektir.

Sizlerde, konuyla ilgili bilgi, tecrübe ve görüşlerinizi paylaşırsanız seviniriz.

Selamlar /Ulaş Selimbegoviç


SAFETY FIRST!



Arkadaşlar, yıllardır bu işin içinde ve kısa bir süredir de fiilen gemide bulunan biri olarak, gözlemlerim, yaşadıklarım ve duyduklarım neticesinde sizinle paylaşmak istediğim belirli başlı konular var. Bir hikâye olarak değil, sayfanın amacına uygun olduğu gibi, siz denize gönül vermiş kardeşlerim ve ağabeylerime bilgi aktarmaya çalışacağım.

Önce neden safety fırst sorusuyla başlayayım. Bu işin içinde olan, büyük küçük, eski yeni farkı gözetmeksizin deniz ve denizcilikle ilgili çoğu yerde hep gördüğümüz bir yazıdır bu. Tankerde, konteynırda, römorkörde, tersanede. Her yerde yazmasının bir sebebi var elbet. Çok önemli çünkü. Hatta biraz abartayım, denizde en önemli şey. Çoğu kişiye angarya gelen bir şey, önemsenmeyen bir şey. Ama şunu unutmayın denizde hata bir kere olur ve geri dönüşü olmaz. Gemiye gittiğinizde, önce köprüüstünü, makine dairesini, başüstünü öğrenmeyin. Haritalar nerede, tanklar nerede öğrenmeyi verin. Önce emniyet kemerleri nerede öğrenin mesela, nasıl giyildiğini öğrenin. Acil çıkışları, safety ekipmanlarının yerlerini, kullanımlarını öğrenin. Operasyonda baret takın mesela, yahu ne olacak koca gemide kafama ne gelecek demeyin. 2 dakika şu direğe çıkıp ampul değiştireceğim rüzgar yok, sallantı yok, emniyet kemeriyle kim uğraşacak şimdi demeyin. Uğraşın, günde 40 kere giyin ama giyin. Size verilen bir iş için önce emniyet kontrolü yapın, önlemleri alın. Yetersizse, emniyetsizse karşı çıkın. Süvari de olsa karşınızdaki, çarkçıbaşı da. İzin vermeyin emniyetsiz iş yapmaya. Uyarın, baret takmayan gemiciyi uyarın mesela, çekinmeyin. Ama önce siz uyun. Attığınız adımı 3 kere düşünüp atın. Varsın iş olmasın, varsın 10 dakika geç olsun. Çabuk gitmek için sığı yerlerden, neta olmayan yerlerden gitmeyin. Emniyetli gidin, geç gidin hiç önemli değil. Ve adınızdan iyi ezberleyip uygulayın.

Safety First!

Değinmek istediğim bir başka konu kurallar arkadaşlar. Emniyet kadar önemli bir konu. Fazla uzatmadan değineceğim. Kural neyse onu yapın mutlaka. Check List’leri formalite olsun diye değil, olması gerektiği için yapıp uygulayın. 15 günde bir taliminiz varsa yapın. Yaptık yazın ama yapın da. Unutmayın kurallar, geminin, seyrin selameti için vardır.

Selamlar/Ulas SELİMBEGOVİÇ”

MERHABA!

Herkesin, içinde tutamayıp, yazdığı veya anlattığı çok şey vardır. Benim de denizle ilgili yazmak ve anlatmak, siz değerli okurlarımla paylaşmak istediğim çok şey var. Kimi zaman teknik bir konuyu direkt olarak izah edeceğim gibi, kimi zaman yaklaşık 7 yıldır bu işin içinde olan biri olarak, tecrübelerim, gördüğüm veya duyduklarımla sizlere denizcilikle ilgili normlardan, kendi yorumladığım bilgiler veya gerekliliklerden bahsedeceğim.

Umarım, faydalı bir süreç içerisine girmiş olarak, sizlerin beğenisine, güzel şeyler sunabilirim.